Αγροτουρισμός


Ελάτε να δείτε μαζί μας πώς φτιάχνεται το ζυμωτό ψωμί στο φούρνο με τα ξύλα. Από την προετοιμασία μέχρι το πλούσιο χωριάτικο τραπέζι.

Στην Κρήτη από παλιά σε κάθε σπίτι, σε κάθε χωριό υπήρχε και ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος, ώστε οι νοικοκυρές να ψήνουν εκεί τις πίτες, τα φαγητά αλλά και το ζυμωτό ψωμί τους. Η κατασκευή ενός ξυλόφουρνου παλιότερα γινόταν από χώμα, λάσπη και πέτρες. Το κόστος έτσι ήταν πολύ μικρό και κυρίως χρειαζόταν προσωπική εργασία για την κατασκευή του. Στις μέρες μας οι ξυλόφουρνοι φτιάχνονται από σύχρονα υλικά όπως πυρότουβλα και τσιμέντο. Μετά την κατασκευή του ξυλόφουρνου έπρεπε να γίνει η καύση του. Αυτό σημαίνει οτι για 2 μέρες συνεχόμενα ο φούρνος έπρεπε να καίει με πολλά ξύλα, για να φτάσει σε θερμοκρασία έως 900 βαθμούς Κελσίου. Λέγεται πως αν πέταγες μέσα ένα γυάλινο μπουκάλι θα το έβλεπες να λιώνει! Τότε είναι έτοιμος για ψήσιμο.

Ζυμωτό χωριάτικο ψωμί 

Η νοικοκυρά που θέλει να φτιάξει ψωμί ζυμωτό, πρέπει πρώτα απ” όλα να ζυμώσει. Για να ζυμώσει όμως χρειάζεται να αναπιάσει προζύμι από το βράδυ. Το προζύμι είναι η βάση του ψωμιού και σύμφωνα με την ελληνική παράδοση και θρησκεία πρέπει να παρασκευάζεται σε κάποια ιερή μέρα της ελληνικής οικογένειας, όπως είναι η παραμονή των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή η Μεγάλη Τετάρτη του Πάσχα. Η νοικοκυρά ρίχνει σ” ένα δοχείο ζεστό νερό και σ” αυτό προσθέτει την ανάλογη ποσότητα αλευριού καθώς και το προζύμι που είχε κρατήσει από το προηγούμενο ζύμωμα. Όταν τα υλικά ζυμωθούν καλά, η μάζα που προκύπτει τοποθετείται όλη τη νύχτα σε ζεστό μέρος για να γίνει. Έπειτα ακολουθεί το ζύμωμα. Νωρίς το πρωί ξεκινάει το ζύμωμα. Στο σκαφίδι διαλύει το προζύμι σε νερό, προσθέτει αλάτι και αλεύρι και ανακατεύει. Η αρχική ζύμωση γίνεται με λίγο νερό δηλ. η νοικοκυρά «ξεροζυμώνει». Ύστερα «γαλακτίζει» τη ζύμη δηλαδή προσθέτει λίγο – λίγο το νερό και ολοκληρώνει το ζύμωμα. Βάζει το ζυμάρι σε χαλκωματένια ταψιά λαδωμένα και τα βάζει στο παραγώνι (ζεστό μέρος), τα σκεπάζει με ρούχα για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη θερμοκρασία για να «ανέβει» η ζύμη.

Να σημειώσουμε πως από το αλεύρι εξαρτάται ο τύπος του ψωμιού. Αν θα είναι σικάλεως, βρώμης, καλαμποκένιο, σταρένιο, κρίθινο. Αφού φουσκώσει η ζύμη μέσα στα ταψιά είναι έτοιμη για ψήσιμο στον ξυλόφουρνο μας!
Αφού προηγουμένως έχουμε κάψει το φούρνο (είναι έτοιμος όταν εσωτερικά ασπρίσει). Εμπειρικά για να είναι κατάλληλος πρέπει, αν βάλεις ένα κουτάλι με αλεύρι μέσα θα πάρει ωραίο κίτρινο χρώμα. Αν αρπάξει ο φούρνος τότε βρέχει τον πανιστή και περνάει μια φορά το δάπεδο ή βρέχει το καπάκι του. Τότε με το σύρτη ή τη φουρνομασιά τραβάει έξω από το φούρνο τα κάρβουνα και με τον πανιστή καθαρίζει το δάπεδό τους να μην έχει στάχτες. Ρίχνει τα ταψιά στο φούρνο, αφού τα χαράξει, και σε δύο περίπου ώρες το ψωμί είναι έτοιμο. Αν τη ζύμη δεν την είχαν βάλει σε ταψιά, αλλά την έπλαθαν, την έβαζαν στο πλαστήρι και την έψηναν στο φούρνο (καρβέλια).

Ελάτε να δοκιμάσουμε την πασίγνωστη κρητική ρακί!

Ο επισκέπτης του Evgoro Luxury Suites έχει την ευκαιρία την εποχή του Φθινοπώρου, να επισκεφτεί τα παραδοσιακά ρακοκάζανα της περιοχής μας και να δοκιμάσει τη γευστική ρακί καθώς και τους μεζέδες : πατάτες στα κάρβουνα, άγρια μανιτάρια, κάστανα, καλλιτσούνια, και χόρτα, όλα χαρακτηριστικά προϊόντα της συγκεκριμένης εποχής του χρόνου.

Wooden oven / Ξυλόφουρνος

Raki distillery / Ρακοκάζανο

Evgoro Luxury Suites

Αγία Γαλήνη, 74056
Ρέθυμνο, Κρήτη
info@evgoro.gr

Κιν. +30 6972879845
Κιν. +30 6932214503