Ανάβαση στον Ψηλορείτη
Χειμερινή ανάβαση στην κορφή του Ψηλορείτη, του βουνού του Δία, του πατέρα των θεών που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Ίδη. Είναι μια σύντομη ορειβατική διαδρομή που ξεκινά από το καταφύγιο του ορειβατικού Συλλόγου που βρίσκεται στη θέση Τουμπωτός Πρίνος, 10 Kmαπό τo EvgoroSuites.
Στη διαδρομή θα συναντήσετε ένα από τα ωραιότερα δάση της Κρήτης από Πρινους, Ασφεντάμους και ένα πολύ πλούσιο οικοσύστημα άγριας κρητικής πανίδας που περιλαμβάνει πέρδικες, λαγούς, σκαντζόχοιρους, αρκαλους, ζουρίδες, αετούς, γεράκια κ.α.ενώ είναι από τις πιο ομαλές και ασφαλείς διαδρομές που μπορεί να επισκεφτεί κανείς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου
Η ανάβαση από το καταφύγιο μέχρι την κορφή διαρκεί 2,5 με 3 ώρες περίπου.
Ο Ψηλορείτης είναι μοναδική εμπειρία και ο αναβάτης διαπιστώνει ότι τελικά αξίζει τον κόπο καθώς το θέαμα τον αποζημιώνει. Από κει πάνω μπορεί κανείς να αγναντεύσει τα Λασιθιώτικα βουνά( στα ανατολικά), την πεδιάδα της Μεσσαράς, το Λυβικό, τα νησιά Παξιμάδια, την Αγία Γαλήνη, τις Μέλαμπες, το Κέδρος, σχεδόν όλα τα Αμαριώτικα χωριά, (στα νότια και νοτιοδυτικ), το Ηράκλειο, το νησί Ντία, το Μαλεβύζι, στα βορειοανατολικά, τον Μυλοπόταμο και το Ρέθυμνο( στα βόρεια), τα Λευκά Όρη και τα Σφακιά (στα δυτικά). Αν μάλιστα είσαι ιδιαίτερα τυχερός και δεν έχει συννεφιά και υγρασία μπορείς να διακρίνεις τη Μήλο, τη Σαντορίνη, τα Κύθηρα και τον Ταϋγετο της Πελοπονήσου.
Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στην ψηλότερη κορφή της Μεγαλονήσου, είναι φτιαγμένη από τοπική πέτρα κατά τα πρότυπα των κρητικών μιτάτων που έχουν τη δομή των μινωικών θολωτών τάφων.
Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ