Η Αγία Γαλήνη είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της Κρήτης και βρίσκεται 2 Km από τις σουίτες μας .
Mπορείτε να βρείτε καταστήματα με είδη ρουχισμού και υπόδησης, είδη δώρων, κοσμηματοπωλεία, είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά κρητικά προϊόντα ,super και mini Market, φαρμακείο, περίπτερα, μανάβικα, κρεοπωλείο, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, , καφενεία, βενζινάδικα κά.
Στην Αγία Γαλήνη θα βρείτε εξαιρετική ποικιλία προτάσεων για εστιατόρια, καφετέριες, Bars, snack-bars, beach-bars κτλ.
Το καλοκαίρι στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης γίνονται πολλές εκδηλώσεις όπως
συναυλίες κρητικής και λαϊκής μουσικής , θεατρικές παραστάσεις, η κρητική «Βραδιά Ψαροφαγίας» στις αρχές Αυγούστου όπου προσφέρεται φρέσκο ψάρι από την περιοχή μας, καλό κρασί με πολύ χορό,
Ο σημερινός οικισμός της Αγίας Γαλήνης, βρίσκεται χτισμένος πάνω στην αρχαία μινωική πόλη ΣΟΥΛΙΑ . Εδώ βρίσκεται και το σπήλαιο του Δαιδάλου όπου κατά το γνωστό μύθο κρύφτηκε, ο Δαίδαλος, κυνηγημένος από τον βασιλιά Μίνωα και από εκεί κατάφερε μαζί με το γιο του Ίκαρο να πετάξουν προς την ελευθερία χρησιμοποιώντας φτερά κολλημένα με κερί που τα κατασκεύασε ο ίδιος.
Στο σημείο αυτό υπάρχουν σήμερα δύο αγάλματα του Δαίδαλου και του Ίκαρου, την ώρα της προετοιμασίας για το ταξίδι τους.
Τοποθεσία
Η Αγία Γαλήνη βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νομού Ρεθύμνου, στο δήμο Αγίου Βασιλείου στο νησί της Κρήτης, Ελλάδα. Κρήτη είναι γνωστή για το άριστο κλίμα, εξάλλου Αγία Γαλήνη διαθέτει ένα από τα καλύτερα μικροκλίματα στην Κρήτη, ήπιο όλο το χρόνο, ο ήλιος λάμπει κάθε μέρα, ακόμη και στη μέση του χειμώνα. Με ένα υπέροχο και ποικίλο φυσικό περιβάλλον αποτελεί ιδανικό προορισμό για ένα φυσιολάτρικο είδος διακοπών.
Το χωριό
Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους γύρω λόφους κοντά στις εκβολές του ποταμού Πλατύ ή Αμαριανού, τα σπίτια έχουν πανοραμική θέα στον κόλπο της Μεσσαράς και το Λιβυκό Πέλαγος. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι περίπου 600 άτομα και κατά τη θερινή περίοδο είναι σύνηθες να αυξάνονται κοντά στους 2000. Ο τουρισμός, η γεωργία και η αλιεία είναι οι κύριες ασχολίες των κατοίκων. Αγία Γαλήνη διατηρεί μια ισορροπία ανάμεσα σε ένα παραδοσιακό ψαροχώρι και ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, ενώ προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις στους επισκέπτες του, μπορείτε να αισθάνεστε ακόμα σαν επισκέπτεστε ένα κρητικό χωριό και όχι ένα τυποποιημένο θέρετρο.
Αγία Γαλήνη ως βάση για διακοπές
Η Αγία Γαλήνη βρίσκεται στη μέση της Κρήτης (55 χλμ από το Ρέθυμνο και περίπου 68 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο) είναι κατάλληλη για να αποτελέσει τη βάση για ημερήσιες εκδρομές. Κοντά στην Αγία Γαλήνη υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. Φαιστός, Γόρτυνα, Αποδούλου), υπέροχες παραλίες (π.χ. Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Παύλου, παραλία Πρέβελη, Τριόπετρα), παραδοσιακά χωριά (π.χ. Μέλαμπες, Αποδούλου, Νίθαβρη), θρησκευτικούς χώρους (π.χ. Μονή Πρέβελη, Μονή Οδηγήτριας), σημεία εκκίνησης για πεζοπορία και πολλά άλλα.
Ιστορία
Το σημερινό χωριό της Αγίας Γαλήνης είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία μινωική πόλη Σουλία η οποία ήταν μία από τις εκατό πόλεις της Κρήτης που περιγράφεται από τον Όμηρο. Υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη και ήταν ένας τόπος λατρείας. Η ιστορία της Σουλίας συνεχίστηκε μέχρι τον 7ο αιώνα, όταν καταστράφηκε από τους πειρατές. Απομεινάρια αυτής της πόλης και του ναού έχουν βρεθεί, όπως κτίρια, τάφοι, μάρμαρα και δύο στήλες γρανίτη που κοσμούν μέχρι σήμερα την εκκλησία του χωριού. Ο κόλπος της Αγίας Γαλήνης ήταν κατάλληλο αγκυροβόλιο για τα πλοία, και χρησιμοποιούνται στις επαναστάσεις του 1821 και 1866 για την εκφόρτωση των πυρομαχικών. Αργότερα, επειδή ήταν το πλησιέστερο λιμάνι στην εύφορη και ελαιοπαραγωγική περιοχή της Αμπαδιάς και Μέλαμπες, το λιμάνι χρησιμοποιούνταν για τη φόρτωση ελαιόλαδου σε πλοία, αλλά το χωριό ήταν ακόμα ακατοίκητο. Ο οικισμός ιδρύθηκε το 1884 όταν εμπορικά κτίρια, αποθήκες ελαιόλαδου και κάποιες κατοικίες χτίστηκαν. Με την πάροδο των ετών, η εμπορική κίνηση και η εξαγωγή του ελαιόλαδου αυξήθηκαν σημαντικά και, ως εκ τούτου Τελωνεία ιδρύθηκαν. Μετά από λίγα χρόνια (1890) υπήρχε πια ένας μόνιμος πληθυσμός περίπου 20 ανθρώπων.
Όνομα και προέλευση
Το όνομα της Αγίας Γαλήνης, σύμφωνα με την παράδοση, οφείλεται στην αυτοκράτειρα Ευδοκία του Βυζαντίου, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Αφρική το πλοίο αντιμετώπισε μια μεγάλη καταιγίδα κοντά στην αρχαία πόλη της Σουλίας. Ζητώντας τη βοήθεια της Παναγίας, η αυτοκράτειρα Ευδοκία πρότεινε το πλήρωμα να προσεγγίσει την ακτή, και έκανε τάμα να κτίσει μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, αν θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο. Πράγματι το πλοίο αγκυροβόλησε με ασφάλεια στο φυσικό απάνεμο κόλπο του χωριού, και η αυτοκράτειρα έχτισε τον ναό. Ο ναός ονομάστηκε «Παναγία Γαλήνη" και μετά από χρόνια έγινε Αγία Γαλήνη. Αυτή η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας -που είναι σπάνιας αρχιτεκτονικής, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως ο κοιμητηριακός ναός.
Περισσότερα: www.gogalini.com
Οι Μέλαμπες βρίσκονται 4 χιλιόμετρα από τις σουίτες Evgoro και σε υψόμετρο 560 μέτρα στην πλαγιά του βουνού Βουβάλα στο ίδιο που βρίσκονται και οι σουίτες μας .
Απέναντι ακριβώς από τις Μέλαμπες βρίσκεται το ψηλότερο βουνό της Κρήτης ο Ψηλορείτης καθώς και το βουνό Κέντρος.
Αξιοθέατα
1. Η λαϊκή αρχιτεκτονική του χωριού με τα ατέλειωτα δαιδαλώδη στενά σοκάκια , τα απλά διώροφα σπίτια , με τις κληματαριές στις βεράντες τους ,τις καμαρικές, διαμορφώνουν ένα ασυνήθιστο περιβάλλον κατάλληλο για να ξεκουράσει τον επισκέπτη. Στο κέντρο του χωριού θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον καφέ ,τη ρακί η το αναψυκτικό του ,παρέα με τους κατοίκους του χωριού.Έχει επίσης τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις ντόπιες παραδοσιακές συνταγές φαγητού στις ταβέρνες του χωριού.
2. Οι 2 πηγές που υπάρχουν μέσα στο χωριό με την πέτρινη σκαλιστή διακόσμηση , που έχουν , προκαλούν τον περαστικό όχι μόνο να περιεργαστεί , αλλά και να πιει το δροσερό νερό τους , να βρέξει το πρόσωπο του ή τουλάχιστο τα χέρια του . Στον αύλειο χώρο της Κάτω Βρύσης μάλιστα υπάρχει ο αιωνόβιος , πανύψηλος πλάτανος. Σ’αυτό το απλό αλλά πανέμορφο χώρο που δεσπόζει το ασταμάτητο κελάρυσμα του νερού και το συγχρονισμένο λες κελάηδημα των σπουργιτών που κατά εκατοντάδες πηγαινοέρχονται στα κλαδιά του πλατάνου και των γύρω δένδρων δημιουργείται περιβάλλον , που δύσκολα ο επισκέπτης αποχωρίζεται
3. Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής . Είναι Ναός βασιλικού ρυθμού του 14ου αιώνα με θαυμάσιες αγιογραφίες 2 στρωμάτων και προσεγμένη από την αρχαιολογία συντήρηση .
4. Ο δύκλιτος Ναός της Παναγίας . Κτίστηκε το 1835 και οι τοίχοι της με το μεγάλο πάχος τους θυμίζουν φρούριο
5. Ο Ναός των Αγίων 4 Μαρτύρων . Είναι ο Καθεδρικός Ναός του χωριού ,που έχει κτισθεί το 1952 σε περίοπτη και πανοραμική πραγματικά θέση και είναι αφιερωμένος στους τοπικούς Αγίους 4 Νεομάρτυρες Γεώργιο , Αγγελή , Μανουήλ ,Νικόλαο
6. Η μονή του Αγίου Γεωργίου στο Φινοκάλη του 14ου αι.. Η μονή λειτουργούσε με μοναχές μέχρι τη δεκαετία του 1980. Η Ενορία τα τελευταία χρόνια έχει συντηρήσει όλα τα κτίσματα και έχει διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο της κατάλληλα ώστε να μπορεί να απολαύσει κάθε προσκυνητής την γαλήνη του χώρου και τη δροσιά των δένδρων .
7. Το σπίτι των Αγίων 4 Μαρτύρων. Βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού δίπλα σε ένα αιωνόβιο πρίνο , που η παράδοση βεβαιώνει ότι ήταν στο σπίτι ενός των Αγίων .
8. Το ηρώο του χωριού . Είναι έργο του Μελαμπιανού καλλιτέχνη Βαγγέλη Ψιλάκη .Το θέμα του είναι παρμένο από τους αγώνες υπέρ της Το ηρώο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού στην οποία υπάρχουν ταβέρνες ,καφετέριες , φούρνος και παραδοσιακά καφενεία ,στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει νόστιμο φαγητό και ποτά με θέα τον Ψηλορείτη .
Περισσότερα: www.melabes.gr